מה ההבדל בין טיפול רגשי בעזרת בעלי חיים לטיפול רגשי אחר


הגעתם להחלטה שהילד צריך טיפול. אולי כי אתם הרגשתם שכבר אין לכם את הכלים להתמודד, אולי כי הגננת / מורה רמזה שזה הרגע המתאים... אז מה עושים? איך בוחרים טיפול רגשי עבור הדבר היקר לנו מכל?

אנחנו הרבה פעמים מתייעצים עם החברים, המשפחה ומבקשים המלצות. בדרך כלל נקבל המלצות  מאנשים שחוו תהליך, שמעו מצד שלישי על תהליך ולפעמים נתייעץ עם דוקטור גוגל.

ובכל זאת.. מה מתאים לילד שלי?


האם פסיכולוג, טיפול באומנות, טיפול בעזרת בעלי חיים, רכיבה טיפולית. כבר ממש התבלבתם.

אז בואו נעשה רגע סדר

התיעוד הראשון של הקשר המיוחד של בעלי חיים עם אנשים התרחש כבר ב 1792 בבית מחסה בבריטניה. מטופלים שהתנהגו באגרסיביות בדרך כלל, שינו את התנהגותם בנוכחות בעח. במשך השנים נמצאו תיעודים נוספים לקשר המיוחד של בעלי חיים עם מטופלים.

הקשר עם בעלי חיים משחרר אנדרופינים (הורמונים שמשתחררים מהמוח ובעלי תפקיד חשוב בהפגת כאב ושיפור מצב הרוח. כך שמחקרים מצאו גם בקרב אוכלוסיה זקנה הסובלת ממחלות לב שיפור משמעותי בתחלואה כאשר יש נוכחות של בעל חיים.

נוכחות בעלי חיים במסגרת טיפולית תורמת לפיתוח הקשר בין המטפל למטופל ועוזרת בהעלאת הביטחון העצמי של המטופל בכך שהמטופל נתפס בעיני החיה ככל יכול.
בעל החיים נותן למטופל תחושה של קבלה, נחמה, אמון, רגיעה. 

הקשר עם בעל החיים שובר את חומת ההגנה של המטופל ומאפשר לו להביע את עולמו הרגשי. המטופל יחוש אמפתיה כלפי החיה וזו תפחית חרדה, מועקה ותעלה מהצד השני את הביטחון העצמי, תחושת האחריות והדאגה לאחר.

ובסוגי טיפול אחר?


אז יש אומנות, ויש צילום, ריצה, גננות, בישול ועוד... ואין לי ספק שלהם יתרונות רבים גם. הדרך היא אחרת, היא שונה.. השימוש באומנות למשל מאפשר תוך כדי היצירה לגעת בתכנים שעולים מהמטופל. השיח הוא על היצירה ומה היא מבטא אצלו, השיח הוא על המטופל עצמו בעוד שהשיח עם בעלי החיים הוא על צד שלישי, זה לא אני שמרביצים לי ומציקים לי, זה החתול שעושה את זה מול החתול השני. בדרך זו הילד לא מרגיש אשמה על התנהגותו. כאשר המטפל משקף את התנהגות החתולים ויחד עם המטופל חושבים איך לעזור לחתול להתמודד עם ההצקות והמריבה עם החתול השני, המטופל מקבל כלים בהם יוכל להשתמש כאשר הוא יהיה באותו סיטואציה. אם החתול התרחק כאשר מישהו מציק לו, גם אני אתרחק.

אז עכשיו תשאלו, אז מה עם רכיבה טיפולית או כלבנות טיפולית...

זה בפוסט הבא.


רוצים לשמוע עוד..
מוזמנים להירשם לבלוג שלי

הערות
* כתובת הדואר האלקטרוני לא תוצג באתר.